TC te Gast

Vanaf 2015 organiseert de Textielcommissie.nl speciaal voor haar leden excursies naar ateliers, collecties, fabrieken en nog veel meer locaties die iets bijzonders over textiel te vertellen hebben. Ze zijn veelal niet vrij toegankelijk, maar wel interessant en spannend. In het voorjaar van 2015 is het programma TC te Gast van start gegaan met twee excursies die rechtstreeks voortvloeiden uit ons najaarssymposium in 2014 over interieurtextiel in het interbellum.

Wilt u lid worden, kijk dan op de ledenpagina.

7 juni jl. was TC te Gast op bezoek bij zijdewinkel en -groothandel
ZIJDAR Natural Silk te Heemskerk. Daar werden we gastvrij ontvangen door onze voorzitter Ria van Els - Dubelaar, mede-oprichter en vorige eigenaar van het bedrijf en door Sarah Ruijter de huidige eigenaar.
Op 20 januari 2017 werd door een grote groep TC-leden een bezoek gebracht aan de tentoonstelling van Silvia B. te Enschede.
Hieronder vindt u de verslagen van de excursies naar Zijdar Natural Silk en
Silvia B.

Bezoek aan Zijdar Natural Silk
Heemskerk, 7 juni 2017

Op 7 juni jl. bezochten leden van de Textielcommissie.nl in het kader van
TC te Gast zijdewinkel en -groothandel
ZIJDAR Natural Silk te Heemskerk.
Het bedrijf is in 1982 in Franeker opgericht door Agnes M. Dubelaar en haar zus Ria van Els - Dubelaar. Nadat Agnes zich had teruggetrokken uit het bedrijf werd het verplaatst naar Heemskerk. In 2013 heeft Ria Zijdar verkocht aan haar schoondochter Sarah Ruijter. Die is nu de enthousiaste eigenaresse van de zijdewinkel en -groothandel. Ria blijft als consultant betrokken bij de zaak.

Naast het verkopen van zijden stoffen en andere materialen zoals lontwol voor het vilten en vele soorten zijdeverf, is het geven van cursussen een belangrijke activiteit. Verschillende ervaren docenten geven les in zijdeverven en -schilderen. En natuurlijk is Ria een van hen.

Voor het bezoek van de leden van de Textielcommissie.nl had Zijdar een prachtig programma samengesteld.

Sarah Ruijter

Sarah Ruijter lichtte de geschiedenis van het bedrijf toe.
Ria vertelde over de drijfveren die haar leidden tot het oprichten van een bedrijf dat prachtige zijden stoffen verkoopt en allerlei materialen om ze te verfraaien. Als lerares textiele werkvormen wilde ze goede materialen om mee te werken. Zijde is een prachtig, natuurlijk materiaal. Geen andere stof kan zo mooi geverfd/bedrukt en bewerkt worden, heeft zulke goede eigenschappen. Het draagt fijn, is uitermate geschikt voor theaterkostuums en is een prachtige drager voor schilderkunst. Het verkopen van zijden stoffen en materialen om ze te bewerken brengt vele extra’s met zich mee: haar passie voor zijde wordt gedeeld met kopers en men inspireert elkaar. Ook in de workshops die gegeven worden is het enthousiasme groot.

Zijdar had Sonja Andela en Joni Steinmann uitgenodigd iets te vertellen en te laten zien van het werk waar ze mee bezig zijn.

Sonja Andela, kunstenaar met een modeacademie achtergrond en 30 jaar ervaring als ruimtelijk vormgever, tekent en schildert intuïtief op zijde, vaak in zwart op een witte ondergrond. Haar ontwerpen bedenkt ze niet van tevoren, maar ontstaan al werkend. De ambachten van Indonesië zijn haar grote inspiratiebron. Ze liet schitterende, door haar getekende en beschilderde doeken zien.

Sonja Andela en Ria Sonja Andela vertelt
Links: Ria bekijkt met Sonja Andela de prachtige tekeningen op zijde; rechts: Sonja vertelt over haar werk.

werk Sonja Andela jurken Sonja Smalheer
Links: werk van Sonja Andela; rechts: jurken beschilderd door Sonja Smalheer.

Joni Steinmann, textielrestaurator, heeft naast haar werk een passie voor het maken van korsetten. Daarvoor gebruikt ze door haar beschilderde zijde en natuurlijk baleinen, veters en de stevige stof ‘coutil’. Al haar korsetten zijn speciaal ontworpen en gemaakt voor één persoon. Ze versiert ze graag met kraaltjes en sinds kort met appliques die uitgesneden zijn met een lasersnijmachine. Helaas gaat dat beter met synthetische stoffen dan met zijde! Joni toonde enkele van haar fraaie creaties waaronder een prachtige zijden bruidsjurk beschilderd in een iriserend effect.

korsetjes korset detail
Links: de fraaie zijden korsetten van Joni Steinmann; rechts een detail.

Joni winkel
Links: Joni Steinmann; rechts: de ‘snoepwinkel’ van Zijdar.

De middag werd afgesloten met een bezoek aan de winkel waar het moeilijk was een keuze te maken uit alle mooie stoffen en andere zaken. Wie niets nodig had vergaapte zich aan de grote hoeveelheid materialen: stoffen in alle soorten, verf, lontwol, vilt, garens, linten, boeken, enz. Iedereen had genoten van een interessante en leuke middag!
Sarah en Ria, hartelijk dank!

Tekst en foto’s: Trudy Langeveld – van Lith; foto Joni Steinmann: Erna van Sambeek.

Rondleiding door Silvia B. bij haar tentoonstelling OF BEAUTY AND DOUBT in het Rijksmuseum Twenthe.

Met zo’n 27 mensen was de De excursies in het kader van TC te Gast proberen zo veel mogelijk aan te sluiten bij de symposia die de Textielcommissie organiseert. Welnu, de rondleiding die Silvia B. op 20 januari 2017 door haar tentoonstelling in Enschede gaf sloot zelfs bij twee symposia aan. Silvia B. was spreker tijdens het symposium HAAR! in april van het vorige jaar in Utrecht. Het werk van Silvia B. bevat prachtige voorbeelden van autonome kunst en textiel, het onderwerp van het symposium op 18 mei 2017 in Rijswijk.

restaurant
Met Sylvia B. voor aanvang in het museumrestaurant.

Met een gezelschap dat vanwege de griepgolf wat uitgedund was, stonden we eerst stil bij de installatie van Silvia B. in een bijzonder kabinet van het museum. Daar is de prachtige combinatie tot stand gekomen van het schilderij ‘Dode zwaan’ van Jan Weenix (1642-1917) en de werken M. & J., Valentino en Vino van Silvia B. uit 2009. Een toelichting en foto’s van de installatie staan in het juist verschenen deel 4 van Studies in Textiel (2017: 86-89). Vervolgens trokken we van zaal naar zaal, waarbij Silvia B. uitgebreide toelichting op haar werk gaf. Er was veel interactie in een gemoedelijke sfeer en er waren natuurlijk veel vragen over het gebruik van textiel en leer in de objecten. De extra informatie uit de mond van de kunstenaar maakte de excursie buitengewoon interessant.

mannentorso mannentorso detail
Silvia B. vertelt over de mannentorso bekleed met leer.

Zonder de toelichting is de tentoonstelling al zeer de moeite waard, maar de achtergronden en overwegingen om beelden uiteindelijk die bepaalde vorm te geven, maakten de rondleiding echt af.

dieren installatie
Links: Silvia B. bij haar verzameling objecten waarin delen van dieren zijn verwerkt; rechts: Aline Stemerdink-Pit analyseert een installatie.

Yvonne Yvonne detail
Links: Yvonne van Buul bij een van Les plus Beaux; rechts: detail van het kunstwerk.

Luna henna
Links: Luna; rechts: met henna beschilderde pop en lingerie.

Voorafgaand aan de rondleiding heeft de Textielcommissie Piet Noordermeer kunnen bedanken voor zijn inzet als fotograaf bij de symposia. Piet nu zelf ook eens op de foto!

Piet Noordermeer
Photographer Piet Noordermeer and president Ria van Els Dubelaar.

Tekst: Casper de Groot
Foto's: Erna van Sambeek

^ top