TC te Gast

Vanaf 2015 organiseert de Textielcommissie.nl speciaal voor haar leden excursies naar ateliers, collecties, fabrieken en nog veel meer locaties die iets bijzonders over textiel te vertellen hebben. Ze zijn veelal niet vrij toegankelijk, maar wel interessant en spannend. In het voorjaar van 2015 is het programma TC te Gast van start gegaan met twee excursies die rechtstreeks voortvloeiden uit ons najaarssymposium in 2014 over interieurtextiel in het interbellum.

Wilt u lid worden, kijk dan op de ledenpagina.

Op 24 november 2016 werd door een grote groep TC-leden een bezoek gebracht aan i-did_slow fashion_movement te Utrecht.
Dit jaar stond een rondleiding over de tentoonstelling van Silvia.B gepland. Op 20 januari jl. vertelde zij over de achtergronden en overwegingen die haar inspireerden bij het maken van haar beelden.
Hieronder vindt u de verslagen van de excursies naar i-did en de tentoonstelling van Silvia B.

Naar i-did_slow fashion_movement te Utrecht.

Met zo’n 27 mensen was de Textielcommissie op 24 november 2016 ’s middags te gast bij het jonge en energieke i-did_slow_fashion_movement textielbedrijf te Utrecht.
Tijdens het twee weken daaraan voorafgaande symposium over confectie hield Daisy van Groningen, ontwerpster van i-did, een flitspresentatie over het bedrijf zodat de meeste Texties niet geheel onbeslagen ten ijs op bezoek kwamen. We werden door Mireille Geijsen, de ideologische oprichtster en directeur en Michiel Dekkers uitgebreid van het ontstaan, het verloop en de organisatie van het bedrijf op de hoogte gebracht.

Geijsen en Dekkers
De oprichters van het bedrijf: Mireille Geijsen en Michiel Dekkers.

I-did ontwerpt en fabriceert handmatig op kunstzinnig designniveau textiele gebruiksproducten van gerecyclede stoffen en restpartijen van grotere bedrijven, zoals Defensie en KLM. Oude KLM-kleding bv. wordt verwerkt tot een soort vilten tassen. Ook werken ze samen met bedrijven zoals Sissy Boy (kleding en interieur), Ikea en Gésus Amsterdam.

Mireille toehoorders
Links: Mireille voor het rek met gerecyclede stoffen; rechts: de aandachtige toehoorders.

Het bedrijf biedt werkloze, uitkeringsgerechtigde mensen een leer/werktraject van 6 maanden. De deelnemers krijgen coaching en worden dagelijks geïnspireerd en gestimuleerd in kleine groepen te werken op basis van een opleiding in het maken van kleding en andere textielproducten. Het productieproces hebben zij zelf van begin tot eind in eigen hand, van het verzendklaar maken tot het doorlopen van binnengekomen opdrachten. In werkweken van 32 uur wennen de deelnemers in een veilige omgeving aan een werkritme en oefenen ze tegelijk voor een betaalde of onbetaalde functie in de samenleving. Na de doorlopen 6 maanden moeten ze ruimte maken voor een nieuwe geselecteerde groep deelnemers.
Daisy van Groningen liet ons de 6 lesmodules naaivaardigheid zien, inclusief de mini-oefenstukken, waarbij in oplopende graad van moeilijkheid het maken van naden en zomen, kragen, mouwen, rok, broek en hemd aangeleerd wordt. Leuk om te zien dat het degelijk en met kennis van zaken aangepakt wordt. Het is een van meerdere kanten mooi opbouwend en textielambachtelijk stimulerend, maar ook menswaardig bedrijf dat zo’n 60 mensen per jaar de kans geeft weer via deze springplank een plek in de maatschappij te veroveren.

Daisy atelier
Links: Daisy voor de wand met patronen; rechts: Daisy in het naaiatelier.

Het is een te loven en hoopgevende ontwikkeling dat dit soort initiatieven van sociaal ondernemerschap met oog voor de menselijke maat bestaan. Het zijn die bedrijven die de oude ambachtelijke kennis en vaardigheden die en masse naar de lage lonen landen verdwenen zijn, weer terug halen naar Europa. Ook het kostbare en milieubelastende transport van goederen wordt zo uitgesloten.
Met hartelijke dank voor de enthousiaste ontvangst en uitleg van dit leerzame bezoek aan i-did !

Tekst: Charlotte Philippona
Foto's: Casper de Groot

Rondleiding door Silvia B. bij haar tentoonstelling
OF BEAUTY AND DOUBT in het Rijksmuseum Twenthe.

De excursies in het kader van TC te Gast proberen zo veel mogelijk aan te sluiten bij de symposia die de Textielcommissie organiseert. Welnu, de rondleiding die Silvia B. op 20 januari 2017 door haar tentoonstelling in Enschede gaf sloot zelfs bij twee symposia aan. Silvia B. was spreker tijdens het symposium HAAR! in april van het vorige jaar in Utrecht. Het werk van Silvia B. bevat prachtige voorbeelden van autonome kunst en textiel, het onderwerp van het symposium op 18 mei 2017 in Rijswijk.

restaurant
Met Silvia B. voor aanvang in het museumrestaurant.

Met een gezelschap dat vanwege de griepgolf wat uitgedund was, stonden we eerst stil bij de installatie van Silvia B. in een bijzonder kabinet van het museum. Daar is de prachtige combinatie tot stand gekomen van het schilderij ‘Dode zwaan’ van Jan Weenix (1642-1917) en de werken M. & J., Valentino en Vino van Silvia B. uit 2009. Een toelichting en foto’s van de installatie staan in het juist verschenen deel 4 van Studies in Textiel (2017: 86-89). Vervolgens trokken we van zaal naar zaal, waarbij Silvia B. uitgebreide toelichting op haar werk gaf. Er was veel interactie in een gemoedelijke sfeer en er waren natuurlijk veel vragen over het gebruik van textiel en leer in de objecten. De extra informatie uit de mond van de kunstenaar maakte de excursie buitengewoon interessant.

mannentorso mannentorso detail
Silvia B. vertelt over de mannentorso bekleed met leer.

Zonder de toelichting is de tentoonstelling al zeer de moeite waard, maar de achtergronden en overwegingen om beelden uiteindelijk die bepaalde vorm te geven, maakten de rondleiding echt af.

dieren installatie
Links: Silvia B. bij haar verzameling objecten waarin delen van dieren zijn verwerkt; rechts: Aline Stemerdink-Pit analyseert een installatie.

Yvonne Yvonne detail
Links: Yvonne van Buul bij een van Les plus Beaux; rechts: detail van het kunstwerk.

Luna henna
Links: Luna; rechts: pop en lingerie met henna beschilderd.

Voorafgaand aan de rondleiding heeft de Textielcommissie Piet Noordermeer kunnen bedanken voor zijn inzet als fotograaf bij de symposia. Piet nu zelf ook eens op de foto!

Piet Noordermeer
Fotograaf Piet Noordermeer en voorzitter Ria van Els Dubelaar.

Tekst: Casper de Groot
Foto's: Erna van Sambeek

^ top