Menu Sluiten

Programma Leidse Weefsels

Let op! Dit symposium wordt uitgesteld tot mei 2021 en zal online gehouden worden.

De Textielcommissie organiseert in mei 2021 een symposium over Leidse weefsels. Met onder andere Liset van der Scheer, Hella Jongerius en Claudy Jongstra.

De dag wordt opgedeeld in twee delen, in de ochtend ligt de nadruk in de lezingen op geschiedenis, restauratie en conservatie in de namiddag op kunst en design. U kunt aan beide deelnemen of aan een van de twee.

De Textielcommissie organiseert het symposium samen met Museum De Lakenhal. Leiden is al zeven eeuwen lang een textielstad. Behalve het verven van laken werden er in Leiden ook vele andere wollen en halfwollen stoffen geproduceerd. In de zeventiende eeuw kende Leiden verschillende soorten stofbenamingen voor verschillende soorten weefsels en materialen waaronder laken, saai, wol, katoen, zijde. Leiden stond bekend om het blauw en het zwartverven daarvoor werden kleurstoffen uit Zuid-Europa, Azië Noord- en Zuid-Amerika geïmporteerd. Lakenloodjes uit deze stad zijn over de hele wereld teruggevonden, de oudste dateren uit 1275.

Kunstenaars en ontwerpers als Liset van der Scheer, Hella Jongerius en Claudy Jongstra laten de eigentijdse verwerking van stoffen en garens zien.

In Leiden vindt van 13 t/m 16 mei het Textiel Festival plaats. Het hart van het Festival is de Pieterskerk waar diverse exposities te zien zijn van amateurkunstenaars, studenten, professionals en samenwerkingsprojecten van Leidse kunstenaars met amateurs. Een textielroute met zo’n 40 locaties binnen de singels geeft een gevarieerd beeld van de mogelijkheden met textiel.

Meer erover lezen kan op www.textielfestival.nl 

Voor het symposium Leidse Weefsels kan apart ingeschreven worden voor het ochtend- of het middagprogramma zodat deelnemers de gelegenheid hebben om een deel van het Textiel Festival te bezoeken.

Inschrijven is helaas niet mogelijk, het festival wordt uitgesteld tot mei 2021.

Verwante berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.