Menu Sluiten

Artikelen voortkomend uit 56 jaar Textieldagen

Studies in Textiel en hun voorloper, de Jaarboeken die de Textielcommissie één of twee keer per jaar publiceerde over haar symposia, hebben een geschiedenis die teruggaat tot 1968. Er zijn in de loop der jaren vele interessante artikelen in verschenen, over bijna alle denkbare textiel-onderwerpen. Om waardevolle delen hieruit toegankelijk te maken voor meer lezers, willen wij een aantal daarvan op onze website zetten. Sommige stukken zijn nog steeds inhoudelijk van belang, andere zijn boeiend om te lezen omdat zij een mooi tijdsbeeld geven.

Deze keer een bijzonder artikel. Onlangs hebben wij kennis genomen van het overlijden van Loan Oei op 17-09-2024. Loan was voorzitter van de TC van 2010 tot 2014. Tijdens het 50-jarig jubileum van de Textielcommissie in 2012 heeft zij een prachtige lezing gegeven over textiel als rode draad van de geschiedenis. Het artikel ‘Van Spinnenweb tot World Wide Web’, dat hieruit voortkwam, verscheen in Studies in Textiel 1. Wij delen het volledige stuk graag hieronder en wensen haar nabestaanden veel sterkte.

Loan Oei. ‘Van Spinnenweb tot World Wide Web.’ Studies in Textiel 1Textiel van alle tijden. 2012.

     Een artikel uit één van de vroegste jaarboeken: 

Zr. Agatha, Zr. Winfrida. ‘Restauratie van paramenten.’ Jaarboek 1970 – 1971TextielreinigingHet exposeren van kostuums. Textieldag november 1970.

Rita Bolland. ‘Perikelen van het uit- en thuisfront.’ Bewust verzamelen van textiel?! Het vormen en aanvullen van collecties. Textieldag juni 1981.