Menu Sluiten

Studies in Textiel 4 t/m 9

STUDIES IN TEXTIEL 9: ZIJDE

sit9_2020_400breed.jpg

Zijde wordt al eeuwen in Europa gemaakt en verhandeld, maar de oorsprong ligt in China en Japan. Canton Mud Silk is een goed voorbeeld van een traditionele, niet-Westerse techniek voor het vervaardigen van zijde. Bij het maken en verhandelen van zijde gaan enorme bedragen om wat van oudsher leidt tot gesjoemel en bedrog. Biodiversiteit, de zorg voor ecosystemen en het opzetten van nijverheid in ontwikkelingslanden krijgen veel belangstelling. Recent komt ook meer aandacht voor de negatieve aspecten van de zijdeproductie op maatschappij en milieu. Kunstzijde was het eerste alternatief voor echte zijde. Wordt spinnenzijde het tweede?

Studies in Textiel 9 is rijk geïllustreerd in full colour en bevat
samenvattingen in het Engels.

Prijs: €20,00 exclusief verzendkosten
ISBN: 9789082128871

STUDIES IN TEXTIEL 8: NATUURLIJK KLEUREN

pcovr.SiT08.jpg

Al sinds de prehistorie worden natuurlijke kleurstoffen gebruikt om textiel te verven. De kleurstoffen kwamen uit de omgeving en werden bij toeval ontdekt. Al vroeg gingen ververs experimenteren om tot andere kleurnuances te komen. Toen de handel overzee op gang kwam, maakte Europa kennis met onbekende, exclusieve kleurstoffen. De belangstelling daarvoor was groot, maar de hoge prijs bracht ververs ertoe te zoeken naar kleurimitaties op basis van goedkopere procedés. Ook de stabiliteit van kleur ging een steeds belangrijker rol spelen. In deze uitgave speciale aandacht voor ontwikkelingen, verfrecepten, verkleuring en sociaalhistorische contexten.

Studies in Textiel 8 is met 160 pagina’s een extra dik nummer. Het is rijk geïllustreerd in full colour en bevat samenvattingen in het Engels.

Prijs: €20,00 exclusief verzendkosten
ISBN: 978-90-821288-7-1

Dit nummer is helaas uitverkocht op textielcommissie.nl

STUDIES IN TEXTIEL 7: KUNST EN TEXTIEL

0001.jpg

Textiel als medium in de kunst is de afgelopen jaren in een aantal grote internationale tentoonstellingen uitgelicht en zeer positief ontvangen. Beeldende kunst en textielkunst waren lange tijd gescheiden circuits, net zoals de domeinen van het ambacht en de kunsten. Hoewel in de jaren 1960 de emancipatie van textiel als volwaardig artistiek medium plaatsvond, bleven kunstenaars die vanuit de fiber-arts textiel werk maakten eerder in de marge. Impliceert de actuele belangstelling voor de betekenis van textiel in de kunst van de twintigste en eenentwintigste eeuw dat het tij keert?

Studies in Textiel 7 heeft 120 pagina’s, is rijk geïllustreerd in full colour en bevat
samenvattingen in het Engels.

Prijs: €20,00 exclusief verzendkosten
ISBN: 9789082128864

Dit nummer is helaas uitverkocht op textielcommissie.nl

STUDIES IN TEXTIEL 6: CONFECTIE

cover SiT 6.jpg

De mogelijkheid kleding machinaal te vervaardigen zorgde in de 19de eeuw voor de opkomst van de confectie-industrie. Zo werd kleding in vaste maatvoering een massaproduct. Tegenwoordig verschaft de confectiebranche wereldwijd werkgelegenheid aan 60 miljoen mensen. De keerzijde is dat grootschalige fabricage gepaard gaat met aanzienlijke milieuvervuiling en uitbuiting van werknemers. Steeds meer innovaties zijn gericht op duurzaamheid. Het verzamelen van confectiekleding stelt musea met mode- en kostuumcollecties voor nieuwe vraagstukken. Waarom worden deze serieproducten verzameld en hoe worden ze geconserveerd?

Studies in Textiel 6 heeft 144 pagina’s, is rijk geïllustreerd in full colour en bevat
samenvattingen in het Engels.

ISBN 978-90-821288-5-7, ISSN 2215-0188
Prijs: €14,50 exclusief verzendkosten

STUDIES IN TEXTIEL 5: HAAR

voorzijde SiT5_Haar.jpg

Studies in Textiel 5 gaat over het thema ‘Haar’ en is de neerslag van de lezingen van het gelijknamige symposium, gehouden op 14 april 2016.

Een warm tapijt, een stapel gevilte dekens en een kaptafel…. Allemaal gemaakt van menselijk haar. In de 21e eeuw is de toepassing van dit materiaal heel divers: van het borduren van kimono’s met het eigen haar tot de inzet van menselijk haar als alternatieve grondstof. In deze Studies in Textiel leest u over de wereldwijde mogelijkheden en onmogelijkheden om het materiaal voor mode en textiele toepassingen te gebruiken, in heden en verleden.

In de rubriek Textiele Zaken zijn drie Engelstalige artikelen opgenomen van lezingen die zijn gehouden op het symposium Biodesign in Textiles, voorjaar 2015.

Het boek heeft 144 pagina’s, is rijk geïllustreerd met afbeeldingen in kleur en bevat samenvattingen in het Engels.

ISBN 978-90-821288-4-0, ISSN 2215-0188
Prijs: €14,50 excl. verzendkosten

STUDIES IN TEXTIEL 4: LEER 

studies in textiel _ leer.jpg

Voor de eerste keer zijn in Studies in Textiel alleen de lezingen van het symposium Leer opgenomen. In het vervolg zal van ieder symposium afzonderlijk een publicatie verschijnen. In deze uitgave is net als in de vorige nummers de rubriek ‘Textiele zaken’ opgenomen. Daarin een artikel over duurzaamheid van Anton Luiken, over een bijzondere installatie van Sylvia B. door Josien Beltman en een verslag van TC te Gast. Het boek heeft 108 pagina’s, is rijk geïllustreerd met afbeeldingen in kleur en bevat samenvattingen in het Engels. 

ISBN 978-90-821288-3-3, ISSN 2215-0188
Prijs: €14,50 excl. verzendkosten