Voorjaarssymposium 18 mei 2017, De Rijswijkse Schouwburg
De Textiel Biënnale van 2017 was een leuke aanleiding om het symposium Kunst en Textiel in de Rijswijkse schouwburg te organiseren. Een team van personeel ontving ons al om 8.30 uur om de werkgroep hand- en spandiensten te verlenen en al van een kopje koffie te voorzien. Wat een luxe!
Na de gebruikelijke inschrijving o.l.v. Olga van Boetzelaer heette de voorzitter van Textielcommissie, Ria van Els – Dubelaar, ons allen van harte welkom en onder leiding van dagvoorzitter Caroline Boot, conservator van het TextielMuseum, begon het symposium precies op tijd.
In de eerste presentatie (Suzan Rüsseler) zagen we de interessante nationale en internationale ontwikkelingen en veranderingen in het spanningsveld tussen Autonome Kunst en Textielkunst vanaf de zestiger jaren van de vorige eeuw tot heden voorbij komen.
Een van de pioniers van textielkunst was Anna Verweij met haar filosofisch en politiek geëngageerd werk. Zij was een groot voorbeeld en inspirator voor kunstenaar Wilma Kuil, wier werk voortkomt uit visuele nieuwsgierigheid. Ze werkt graag met bedrukte stoffen die in lagen worden verwerkt. Haar (textiel)kunst hangt in vele publieke ruimtes.
Na de koffiepauze sprak Susanne Titz over de tentoonstelling ‘Textiles: Open Letter’, georganiseerd in 2013 in museum Abteiberg te Mönchengladbach in Duitsland. Daar was werk van 21 hedendaagse kunstenaars te zien waarbij ook internationale digitale ontwikkelingen gepresenteerd werden.
We werden in een afwisselende presentatie, voorzien van ondersteunende beelden, door Joost Post en Désirée Hammen bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op de textielafdelingen van resp. de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. De afgestudeerde studenten moeten bekend zijn met de techniek en het ambacht in alle disciplines.
Dat door kunstenaars niet altijd goed wordt omgegaan met de textiel, bijvoorbeeld door onwetendheid over de werking van de toegepaste hightech materialen, maakt de keuze van een restauratiemethode soms zeer moeilijk (Lydia Beerkens).
De grote ruimtelijke werken van Tanja Smeets, de theatrale flits van Alya Hessy en de flitsen van Lulu Cuyvers, Marijke de Bruijne, Sjouke Telleman en Bart Hess waren zeer inspirerende presentaties.
Er stond een mooie grote oranje bank op het podium, waarop zowel na de ochtend als na de middag Caroline Boot en de sprekers plaats namen om vragen te beantwoorden. Er waren veel enthousiaste reacties uit de zaal. De afwisseling van goede sprekers en inhoudelijk interessante performances zorgden voor een uitstekend symposium in een stimulerende ambiance.
Aan het einde van het symposium bracht het hele gezelschap een bezoek aan de Rijswijk Textiel Biënnale. We genoten van het mooie weer, de kunst en de drankjes!
Tekst: Yvonne van Buul
Foto’s: Erna van Sambeek