Menu Sluiten

Zijdar Natural Silk

TC te Gast 7 juni 2017, ZIJDAR Heemskerk

Op 7 juni jl. bezochten leden van de Textielcommissie in het kader van TC te Gast zijdewinkel en -groothandel ZIJDAR Natural Silk te Heemskerk. Het bedrijf is in 1982 in Franeker opgericht door Agnes M. Dubelaar en haar zus Ria van Els – Dubelaar. Nadat Agnes zich had teruggetrokken uit het bedrijf werd het verplaatst naar Heemskerk. In 2013 heeft Ria Zijdar verkocht aan haar schoondochter Sarah Ruijter. Die is nu de enthousiaste eigenaresse van de zijdewinkel en -groothandel. Ria blijft als consultant betrokken bij de zaak. Naast het verkopen van zijden stoffen en andere materialen zoals lontwol voor het vilten en vele soorten zijdeverf, is het geven van cursussen een belangrijke activiteit. Verschillende ervaren docenten geven les in zijdeverven en -schilderen. En natuurlijk is Ria een van hen. Voor het bezoek van de leden van de Textielcommissie.nl had Zijdar een prachtig programma samengesteld. 

P1020920.jpg
P1020909.jpg

Sarah Ruijter lichtte de geschiedenis van het bedrijf toe. Ria vertelde over de drijfveren die haar leidden tot het oprichten van een bedrijf dat prachtige zijden stoffen verkoopt en allerlei materialen om ze te verfraaien. Als lerares textiele werkvormen wilde ze goede materialen om mee te werken. Zijde is een prachtig, natuurlijk materiaal. Geen andere stof kan zo mooi geverfd/ bedrukt en bewerkt worden, heeft zulke goede eigenschappen. Het draagt fijn, is uitermate geschikt voor theaterkostuums en is een prachtige drager voor schilderkunst. Het verkopen van zijden stoffen en materialen om ze te bewerken brengt vele extra’s met zich mee: haar passie voor zijde wordt gedeeld met kopers en men inspireert elkaar. Ook in de workshops die gegeven worden is het enthousiasme groot. 

P1020938.jpg

Zijdar had Sonja Andela en Joni Steinmann uitgenodigd iets te vertellen en te laten zien van het werk waar ze mee bezig zijn. Sonja Andela, kunstenaar met een modeacademie achtergrond en 30 jaar ervaring als ruimtelijk vormgever, tekent en schildert intuïtief op zijde, vaak in zwart op een witte ondergrond. Haar ontwerpen bedenkt ze niet van tevoren, maar ontstaan al werkend. De ambachten van Indonesië zijn haar grote inspiratiebron. Ze liet schitterende, door haar getekende en beschilderde doeken zien. 

P1030009.jpg
P1030018.jpg

Joni Steinmann, textielrestaurator, heeft naast haar werk een passie voor het maken van korsetten. Daarvoor gebruikt ze door haar beschilderde zijde en natuurlijk baleinen, veters en de stevige stof ‘coutil’. Al haar korsetten zijn speciaal ontworpen en gemaakt voor één persoon. Ze versiert ze graag met kraaltjes en sinds kort met appliques die uitgesneden zijn met een lasersnijmachine. Helaas gaat dat beter met synthetische stoffen dan met zijde! Joni toonde enkele van haar fraaie creaties waaronder een prachtige zijden bruidsjurk beschilderd in een iriserend effect. 

P1020965.jpg
P1020992.jpg

De middag werd afgesloten met een bezoek aan de winkel waar het moeilijk was een keuze te maken uit alle mooie stoffen en andere zaken. Wie niets nodig had vergaapte zich aan de grote hoeveelheid materialen: stoffen in alle soorten, verf, lontwol, vilt, garens, linten, boeken, enz. Iedereen had genoten van een interessante en leuke middag. Sarah en Ria, hartelijk dank! 

P1030092.jpg

Tekst: Trudy Langeveld – van Lith
Foto’s: Erna van Sambeek

Verwante berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *