Menu Sluiten

TexTalks: de eerste terugblik

Na een succesvolle vijfde editie van de serie TexTalks is het tijd om even terug te kijken. Meerdere jaren organiseerde de Textielcommissie TC op Locatie, in de vorm van excursies. Bij deze evenementen gingen we met een groep leden op bezoek bij een interessante textiele maker of werkplaats. Omdat dit, door de voortdurende lockdown, niet meer mogelijk was en we de leden toch af en toe een mogelijkheid wilden bieden voor een ontmoeting met textielontwerpers, productielocaties of musea, zijn we eind 2020 gestart met het organiseren van online TexTalks. Door middel van deze bijeenkomsten draaien we het idee van TC op Locatie om en brengen we de locatie naar de leden toe, in plaats van andersom. Tijdens een online TexTalk vertelt een spreker van achter de camera in eigen habitat over het werk dat hij of zij maakt en laat dit zien door middel van een rondgang achter de schermen. Op deze manier hebben we de afgelopen maanden al heel wat moois voorbij zien komen:

De allereerste TexTalk werd verzorgd door Marijke Schurink en Bart Lunenburg bij Museum Flehite in Amersfoort. Marijke en Bart liepen langs eigen stukken en de diverse werken van anderen op de tentoonstelling WEEF! en vertelden over de achtergronden en de makers hiervan.

Tijdens de tweede TexTalk toonde Annemieke Koster van Enschede Textielstad tijdens een rondgang door de fabriekslocatie de verschillende weefgetouwen waarop circulaire stoffen worden geproduceerd. Annemieke liet onder meer zien wat de techniek van het weven op productiemachines inhoudt en wat daar zoal bij komt kijken.

TexTalk nummer drie was Eugène van Veldhoven, een senior in het textielontwerpvak, aan het woord. Eugène vertelde over zijn stoffenontwerppraktijk waarin hij veel werkt met digitale technieken en toonde de vele stalen en stoffen die hij allemaal had ontwikkeld.

Tijdens editie vier bezochten we de FashionTechFarm van Marina Toeters, waar Marina ons leidde langs diverse ontwerpen en ontwerpers, machines en projecten die daar plaatsvinden en vertelde over fashion tech in het algemeen en specifiek over het project Bilihome. Wil je meer lezen over haar werk? Bestel het boek Unfolding Fashion Tech: Pioneers of Bright Futures voor de TexTalk prijs van 19 euro (exclusief verzending) door Marina een email (marina@by-wire.net) te sturen met je postadres. Betaling kan via een Tikkie die ze je e-mailt. 

Tijdens de vijfde editie van de TexTalks gaf Aleksandra Gaca een presentatie van de projecten waar zij zoal aan heeft gewerkt en nam zij ons mee achter de schermen van haar atelier en magazijn, waar zij de stalen bewaard van alles wat zij maakt.

De online omgeving was bij de eerste edities nog even wennen en sommigen hadden hulp nodig met inloggen of instellingen, maar dat ging, dankzij Annemieke, na verloop van tijd steeds beter. Ook ging het online stellen van vragen aan het eind van iedere presentatie, in de chat of door middel van spreken, in eerste instantie nog niet vanzelf. Maar bij latere edities ontstond er al steeds meer een informatief gesprek met de spreker. Dat was heel leuk om te merken, te meer omdat het aangaan van het gesprek ook juist een doel van de TexTalks is.

We hopen dat jullie net zoveel plezier hebben gehad bij het kijken als wij bij het organiseren van de TexTalks en het goed nieuws is dat we hier nog even mee door zullen gaan. In ieder geval tot we weer op pad kunnen en allerlei mooie locaties weer live kunnen gaan bezoeken, maar misschien ook wel daarna. We horen graag van jullie wat jullie hiervan vinden en alle input, suggesties en ideeën zijn van harte welkom op info@texielcommissie.nl

Tot aan de zomer staan er nog drie TexTalks gepland, waarvoor alle leden, zoals voorheen, apart een uitnodiging zullen krijgen met een button waarmee je je weer aan kunt melden: 23 april gaan we naar het CODA Museum, 21/28 mei horen we over historische verfrecepten vanuit het Textielmuseum en 18 juni brengen we een bezoek aan De Wasserij, alles online natuurlijk! We kijken uit naar jullie komst en laten weten dat we alweer druk zijn met het organiseren van de allereerste fysieke bijeenkomst in het najaar van 2021. Waarnaartoe dat houden we nog even voor ons totdat het helemaal zeker is, maar dat het een superlocatie wordt dat staat alvast vast!

Tot de eerstvolgende TexTalk!

Natascha van der Velden, Annemieke Koster en Karin van Paassen

Verwante berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *