Menu Sluiten

Rondleiding door Silvia B.

OF BEAUTY AND DOUBT, Rijksmuseum Twenthe, 20 januari 2017 

De excursies in het kader van TC te Gast proberen zo veel mogelijk aan te sluiten bij de symposia die de Textielcommissie organiseert. Welnu, de rondleiding die Silvia B. op 20 januari 2017 door haar tentoonstelling in Enschede gaf, sloot zelfs bij twee symposia aan. Silvia B. was spreker tijdens het symposium HAAR! in april van het voorgaande jaar in Utrecht. Het werk van Silvia B. bevat prachtige voorbeelden van autonome kunst en textiel, het onderwerp van het symposium op 18 mei 2017 in Rijswijk. 

IMG_4692_web.jpg
IMG_4741_web.jpg

Met een gezelschap dat vanwege de griepgolf wat uitgedund was, stonden we eerst stil bij de installatie van Silvia B. in een bijzonder kabinet van het museum. Daar is de prachtige combinatie tot stand gekomen van het schilderij ‘Dode zwaan’ van Jan Weenix (1642-1917) en de werken M. & J., Valentino en Vino van Silvia B. uit 2009. Een toelichting en foto’s van de installatie staan in het juist verschenen deel 4 van Studies in Textiel (2017: 86-89).

IMG_4748_web.jpg
IMG_4787_web.jpg

Vervolgens trokken we van zaal naar zaal, waarbij Silvia B. uitgebreide toelichting op haar werk gaf. Er was veel interactie in een gemoedelijke sfeer en er waren natuurlijk veel vragen over het gebruik van textiel en leer in de objecten. De extra informatie uit de mond van de kunstenaar maakte de excursie buitengewoon interessant. Zonder de toelichting is de tentoonstelling al zeer de moeite waard, maar de achtergronden en overwegingen om beelden uiteindelijk die bepaalde vorm te geven, maakten de rondleiding echt af. 

SAM_0537_web.jpg

Voorafgaand aan de rondleiding heeft de Textielcommissie Piet Noordermeer kunnen bedanken voor zijn inzet als fotograaf bij de symposia. Piet nu zelf ook eens op de foto! 

Tekst: Casper de Groot
Foto’s: Erna van Sambeek

Verwante berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *